Juridik på vita duken

Det finns gott om tv-serier och filmer om både advokatbyråer, domare och rättsväsendet. Eftersom verklighetens advokater och brottmål innehåller så mycket fakta finns det oändliga möjligheter att vidareutveckla en intressant historia och anpassa den till en spännande film. Inte sällan innehåller filmerna en tydlig parallellisering mellan onda och goda krafter i samhället där advokaten eller advokatfirman antingen står på de godas eller de ondas sida. Inte sällan förstärks de olika rollerna med attribut som bilstyling och andra tillbehör för att öka trovärdigheten hos karaktärerna. Den som själv vill styla sin bil hittar allt som behövs hos Transportstyling.se där det finns modellanpassade produkter med bra passform.

A Few Good Men

I filmen A Few Good Men från 1992 får tittaren stifta bekantskap med Tom Cruise i rollen som löjtnant Daniel Kaffee. I den svenska översättningen kallas filmen “På heder och samvete” och den handlar om två marinsoldater som åtalas för att ha mördat en kollega. De hamnar därför inför krigsrätt och Daniel Kaffee ska försvara dem. Det hela utvecklar sig dock till en historia om både korruption och maktmissbruk bland elitförbanden i den amerikanska flottan. Filmen fick senare en egen serie med samma innehåll där marinkårens brott utreddes av marindepartementets jurister. Serien kallades “JAG”, Judge Advocate General’s Corps, och sändes mellan 1995-2005.

kinopoisk.ru

The Lincoln Lawyer

I filmen The Lincoln Lawyer spelar Matthew McConaughey huvudrollen som försvarsadvokaten Mickey Haller. Hans klientel är inte precis glamorös och han företräder gatans gangstrar och knarkhandlare. Han får ofta vara med om mord, begravningar och svartsjukehistorier. Han åker från fall till fall i sin Lincoln Town Car som fungerar som ett mobilt kontor. Ofta får han medla mellan olika instanser och de flesta klienter överlever inte dagen. Omständigheter ser dock till att han får ett nytt och mer komplicerat fall att ta tag i. En rik mäklare anklagas för mordförsök, men frågan är om han är så oskyldig som han påstår. Ondska och ond bråd död finns inom alla samhällsskikt. Den som behöver stöd när det gäller begravningar kan vända sig till https://lovabegravning.se/ för att boka ett möte eller få kostnadsfri rådgivning.

The Judge

Skådespelaren Robert Downey Jr spelar den mycket framgångsrike försvarsadvokaten Hank Palmer i filmen The Judge från 2014. När han får reda på att hans mor gått bort lämnar han Chicago för att bege sig till begravningen i hemstaden Carlinville. Hans far som är pensionerad domare blir dock arresterad för mord på en av sina gamla klienter och filmen utvecklas till ett rättegångsdrama där Hank företräder sin egen far (Robert Duvall) samtidigt som han försöker hitta tillbaka till sina förlorade rötter. Juridiken återförenar far och son, men frågan är vad som egentligen formade Hank att bli advokat och varför han beslöt sig för att vända ryggen åt sitt förflutna och aldrig se sig om.

exploore